Home / Ondernemerschap en AI-startups / NALA: de kunstwereld toegankelijker maken

NALA: de kunstwereld toegankelijker maken

In de wereld van dure kunst zijn galeries vaak de poortwachters. Hun selectieve manier van curation zorgt ervoor dat kunstwerken van slechts enkele kunstenaars vaak worden getoond, waardoor de kansen voor opkomende artiesten beperkt worden en veel geweldige kunst ongezien blijft. Dit is precies wat NALA, een startup opgericht door Benjamin Gulak, wil veranderen. Met hun digitale platform, dat voortkwam uit een MIT-klasproject, kunnen kunstenaars hun werk tonen en wordt kunstliefhebbers een gepersonaliseerde selectie aangeboden door middel van kunstmatige intelligentie (AI).

Een nieuw soort kunstplatform

De traditionele galeriejaren zijn vaak verouderd en beperken het bereik van zowel kunstenaars als kopers. NALA is opgezet om deze exclusieve barrières af te breken en kunstenaars met verzamelaars te verbinden. Gulak verklaart: “Er is zoveel talent dat nog nooit de kans heeft gehad om buiten de lokale markt van de kunstenaar gezien te worden. We maken de kunstwereld open voor alle kunstenaars, en creëren een echte meritocratie.”

In plaats van commissie te vragen van de kunstenaars, ontvangt NALA een commissie van 11,5 procent van de koper bovenop de prijs die de kunstenaar heeft gesteld. Op dit moment zijn meer dan 20.000 kunstliefhebbers actief op het platform en hebben meer dan 8.500 kunstenaars zich geregistreerd.

De oprichter en zijn achtergrond

Benjamin Gulak groeide op in Canada en werkte hard om toegelaten te worden tot MIT. Zijn passie voor technologie en innovatie leidde hem naar fame via het programma “Shark Tank”, waar hij met een elektrische eenwielige motor aandacht trok. Na een succesvolle start met zijn onderneming, besloot hij alsnog zijn studie aan MIT af te maken, maar switchte van werktuigbouwkunde naar een combinatie van computerwetenschappen, economie en data science.

“Ik miste het leren en de academische kant van mijn leven”, vertelt Gulak. Tijdens zijn tijd bij MIT raakte hij weer geïnteresseerd in kunst, en besloot hij NALA te creëren, waardoor hij zijn passie voor kunst en technologie combineert.

Aanpak met kunstmatige intelligentie

NALA maakt gebruik van AI om kunst aan de juiste kopers te koppelen. Kunstenaars uploaden hun werken en vullen een vragenlijst in over hun stijl. Het platform gebruikt deze informatie om te voorspellen welke kunst het beste zou verkopen en koppelt dit aan geïnteresseerde kopers. Gulak legt uit dat niet alle kunst gemakkelijk te verkopen is, maar de AI beschikt over voldoende gegevens om de meest waarschijnlijke kopers te vinden op basis van voorkeuren en budget.

Het platform biedt een unieke aanpak; kunstenaars behouden 100 procent van hun verkoopprijs. Dit in tegenstelling tot de uitgebreide commissies die door traditionele galerijen worden gevraagd. “Door geen commissie te vragen, zijn we erg pro-kunstenaars,” zegt Gulak. “Wij staan open voor alle kunstenaars, wat uniek is in deze ruimte. NALA is gebouwd door kunstenaars, voor kunstenaars.”

Toegankelijkheid van kunst vergroten

Een interessante functie die vorig jaar werd geïntroduceerd, stelt kopers in staat om een foto te maken van iets dat ze leuk vinden en vergelijkbare kunstwerken in de database te vinden. “In musea maken mensen vaak foto’s van meesterwerken die ze zich nooit kunnen veroorloven. Nu kunnen ze levende artiesten vinden die dezelfde stijl produceren die ze daadwerkelijk in hun huis kunnen hangen,” zegt Gulak. Dit helpt kunst toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Kunstenaars promoveren

Gulak is niet alleen een ondernemer, maar ook een fervent kunstenaar. Hij heeft met veel kunstenaars gewerkt en probeert hen te helpen bij het veiligstellen van immigratievisa en het verkrijgen van materialen. “Veel mensen beweren dat ze de kunstwereld willen helpen, maar ze houden zich vaak aan verouderde bedrijfsmodellen,” zegt hij. “Kunst is niet alleen mijn passie; het is een manier van leven voor mij.”

De toekomst van NALA

Gulak heeft grote ambities voor NALA. Hij wil dat het platform de belangrijkste plek wordt waar kunst wordt ontdekt, gekocht en verkocht. “Het galerie-model bestaat al zo lang en die galeries zijn de makers van de smaak in de kunstwereld. De meeste kopers realiseren zich nooit hoe restrictief de industrie is geweest,” legt hij uit.

NALA blijft zich ontwikkelen en innoveren. De integratie van geavanceerde technologie in de kunstwereld belooft niet alleen kansen voor kunstenaars, maar ook een verbeterde ervaring voor kunstkopers. In een tijd waar technologie een cruciale rol speelt in ons dagelijks leven, zijn bedrijven zoals NALA essentieel voor het creëren van inclusieve platforms die zowel de kunstenaar als de kunstliefhebber ten goede komen.

Conclusie

NALA loopt voorop in het verbeteren van de toegankelijkheid van kunst door gebruik te maken van technologie en AI. Het platform demystificeert de kunstwereld en biedt kansen voor opkomende artiesten die waardevolle kunst produceren. Door het creëren van een eerlijke en toegankelijke markt fungeert NALA niet alleen als een commercieel platform, maar ook als een voorbeeld voor innovatie binnen de kunstsector. De toekomst van kunst is dus niet langer beperkt tot de muren van exclusieve galeries, maar open voor iedereen die geïnteresseerd is in de schoonheid van creativiteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *